In het diepe!

Vakantie vind ik een goed moment om mijn hoofd leeg te maken. Het mooie is dat er dan weer ruimte bij komt voor nieuwe plannen! Uitkijkend over de zee, met aan de overkant de kust van het vasteland van Italië werd het voor mij steeds concreter: ik ga een blog maken om ervaringen uit te wisselen over meertalig opvoeden.

Van kleins af aan heb ik een enorme passie voor talen (ik beheers er 6, op verschillende niveaus natuurlijk) en hoe je met het spreken ervan de verbinding kunt leggen tussen mensen. Wat een cadeautje is het dan ook dat ik getrouwd ben met een Italiaanse man en mijn kinderen direct tweetalig kan opvoeden!

Tweetalig op onze manier

Onze oudste dochter is nu bijna 3,5 en spreekt zowel Nederlands als Italiaans. Ook de eerste woordjes van onze zoon van bijna 1,5 zijn in beide talen (papa, mama, auto, gatto, ciuccio, latte, nonno, uit). Wij zijn daar volgens onze eigen logica mee omgegaan: ik spreek vooral Nederlands, Antonio spreekt vooral Italiaans. Maar omdat wij allebei elkaars taal ook spreken, zijn we daar niet 100% consequent in.

Op de meeste sites over meertalig opvoeden, worden twee methodes aangehaald:

  • OPOL: one parent one language
  • ML@H: minority language @ home

Even eerlijk: ik kwam hier dus pas achter toen ik me meer in het thema ging verdiepen, omdat ik speelde met het idee voor een blog. Op gevoel zijn wij dus voor de eerste insteek gegaan, maar we houden ons daar ook niet altijd aan. Voor mij een bevestiging dat de praktijk iets weerbarstiger is dan de theorie. Tegelijkertijd maakt het me nieuwsgierig! Uiteindelijk is het een grote leerschool voor ons hele gezin, die meertalige opvoeding. En daar schrijf ik graag over.

 

 

3 gedachten over “In het diepe!

    1. Hi Willem, vanuit mijn eigen ervaring kan ik alleen spreken over wat er beklijft in de eerste drie jaar. Daar zie ik wel dat als het taalaanbod gebalanceerd en regelmatig is, dat het beklijft. Voor de langere termijn, als kinderen volwassen zijn bijvoorbeeld, zal ik eens wat meer uitzoeken. Komt wellicht weer een nieuw blog van!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s