Tweetalige kinderen beheersen hun taal terwijl ze luisteren

Een tijdje terug zat ik een boekje te lezen met mijn zoon. Hij is inmiddels 20 maanden en zijn woordenschat groeit met de dag. Hij heeft er heel veel plezier in om alles aan te wijzen en te zeggen wat het is. In het boekje kwamen we ook een ei tegen. Hij stortte zich er vol overgave op: “ei, uovo, ei, uovo!”.

Volgens onderzoek weten tweetalige kinderen van 20 maanden al impliciet dat woorden bij verschillende talen horen. Zo zijn ‘ei’ en ‘uovo‘ in het brein van mijn dreumes dus niet twee namen voor hetzelfde ding, maar de naam van een ding in twee talen.

Kinderen raken niet in de war van twee talen

In het onderzoek hierboven kregen tweetalige kinderen en volwassenen plaatjes te zien  van bekende objecten. Daarbij kregen ze een simpel zinnetje te horen in 1 taal (find the dog) of een zinnetje in 2 talen (find the chien, trouve le dog). Bij zowel de volwassenen als de kinderen bleek dat ze verhoogde hersenactiviteit hadden bij de zinnetjes in 2 talen.

Volgens de onderzoekers betekent dit dat zelfs de tweetalige kinderen vanzelf het vocabulaire activeren van de taal die ze op dat moment horen. Daardoor hoeven we dus ook niet bang te zijn dat tweetalige kinderen hun talen met elkaar verwarren.

Vis en kaas

Na zijn beroemde ‘nonno Italia‘ is mijn zoon ook lekker verder gegaan met zinnetjes bouwen. Het lijkt er tot nu toe inderdaad op dat hij daarbij automatisch woorden bij elkaar zet uit dezelfde taal. Bij een vis in een boekje zegt hij “é pesce” (is vis) en laatst waren de eerste woorden die hij zei toen hij ’s ochtends wakker werd: “kaas eten”.

Toch wel mooi dat hij het Italiaans kiest om over vis te praten en het Nederlands als het over kaas gaat. Ik geloof dat dat meer over papa en mama zegt dan over hem…

Copyright Afbeelding: Olivier Dunrea (van boek Gonnie & vriendjes in ganzenpas)

 

Een gedachte over “Tweetalige kinderen beheersen hun taal terwijl ze luisteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s