Engels leren met Elsa

Vandaag heb ik met mijn dochter (3,5) de songtekst van het liedje ‘let it go’ uit de film Frozen opgezocht. Dat was nog gemakkelijker gezegd dan gedaan, want welke taal moest ik kiezen?

Even de aanleiding: ze houdt erg van zingen. Of ze nu achterop de fiets zit, met blokjes aan het bouwen is of zit te tekenen, meestal zingt ze erbij. De laatste tijd gaat dat ongeveer zo:

Let it go, let it go,
Here I stand, in the light,
Laat het los, laat het gaan,
Vertel me niet wat ik niet mag doen,
Let it goooo, let it goooooo

En zo zingt ze dan lekker verder. Ik wilde haar (en mijzelf ;-)) graag helpen om nog wat extra regeltjes aan het liedje toe te voegen. De eerste optie op Youtube was de Engeltalige sing-a-long, dus die werd het. Nadat we het een tijdje samen hadden gezongen kreeg ik serieus het idee dat ze er één of twee regeltjes bij had geleerd, terwijl ze niet echt weet wat ze zingt.

‘sipygygimisypymisopogysisysipimimosi’

In een onderzoek uit 2008 kregen proefpersonen minuten lang bovenstaande reeks te horen. Als de reeks wordt gesproken, zijn proefpersonen na ongeveer 21 minuten redelijk in staat om aan te geven of ‘woorden’ zoals ‘gimisy’ in de reeks voorkomen. Wanneer de reeks gezongen word, lukt dat al met 7 minuten.

Blijkbaar helpt gezongen taal dus bij het aanleren van taal. Bijkomend voordeel wat mij betreft, is dat het echt spelenderwijs is. Dat vind ik belangrijk, zeker als het gaat om het stimuleren van de minderheidstaal.

Despacito

Een tijdje later, hoorden we het nummer ‘Despacito’ op de radio. Mijn dochter vroeg me in welke taal dat gezongen werd. Ik vertelde dat het Spaans was, waarop ze wilde weten in welk land ze dat spreken.

Toen ze hoorde dat het onder andere in Spanje was, zei ze: “Oh, is het dan voor Sinterklaas?”

Die zijn we maar niet gaan oefenen.

 

Een gedachte over “Engels leren met Elsa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s