Oefenen met SCH-rijven

Het begint allemaal met een scheetje

Mijn dochter zat aan tafel een boekje te knutselen. Vanuit de keuken hoorde ik hoe ze eerst B-A-L spelde en het in het boekje opschreef. Het moest een grappig boekje worden, dus daarna besloot ze ‘scheetje’ te schrijven. Ik hoorde aan haar stem hoe ze zich erop verheugde om mij dat woord te laten oplezen…

IMG_20181007_171744.jpg

Zo schattig! En slim, want ze ontdekt dus ook welke vrijheid ze heeft nu ze leert schrijven. Helemaal trots op haar zelf geschreven ‘stoute’ woord. En lachen natuurlijk toen ze het mij had laten zeggen!

Soms vraag ik me wel af of ik haar alles nu al moet uitleggen. Ze hoeft nog niet te kunnen schrijven, maar ze vindt het zó leuk! Toch zou ik ook niet willen dat ze dingen verkeerd aanleert, die ze dan later weer moet afleren. Daarom besloot ik om haar uit te leggen dat ze het eigenlijk op een andere manier hoort te schrijven.

Nadat we ‘SGETJ’ omgebouwd hadden naar ‘SCHEETJE’ legde ik haar uit dat een klank soms 1 letter heeft en soms 2. Daar zijn natuurlijk heel veel voorbeelden van, maar ik pikte de twee eruit die ze in het woord ‘scheetje’ tegen was gekomen. Niet alleen had ze de ‘G’ in plaats van de ‘CH’, ook dacht ze dat ze de C moest gebruiken waar ze ‘TJ’ hoorde, omdat die in het Italiaans zo klinkt.

IMG_20181007_171642.jpg

Lekker oefenen met ‘CH’

Om haar te helpen kiezen tussen ‘G’ en ‘CH’ legde ik haar uit dat de letter ‘S’ graag met ‘CH’ gaat en niet met ‘G’. We besloten wat te oefenen:

IMG_20181007_171528.jpg
Woorden met S-C-H

En jawel! Bij de derde poging was het raak.

Wat ben ik trots op mijn SCHAT.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s